Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права.

Правото на достъп до информация е важно условие за открито и отговорно управление.

Правото на достъп до информация е условие за участието на хората в процеса на взимане на решения.


Церемонията 2005

За трети пореден път на церемония в зала “Мати” на НДК, Програма Достъп до Информация връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация. По този начин ПДИ отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам.


Преди началото на церемонията

Награди се връчват в следните категории:

1. Категория: Гражданин, най-активно използвал ЗДОИ

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Петър Пенчев – за последователното и резултатно търсене на информация, свързана със строежа на АЕЦ Белене.

Почетни грамоти получават:

- Пламен Симеонов – използвал ЗДОИ при търсене на информация от Главна прокуратура

- Антон Герджиков – използвал ЗДОИ при търсене на информация от МВнР

- Вилям Попов – използвал ЗДОИ при търсене на информация от различни институции, водил успешно сам съдебни дела за достъп до информация

- Иван Петров – използвал ЗДОИ при търсене на информация от Столична община


Петър Пенчев благодари за наградата
"Златен ключ"

2. Категория: Най – добра журналистическа кампания , свързана с правото на достъп до информация

Награда ”Златен ключ” се присъжда на журналистите Васил Чобанов, Богдана Лазарова, Елена Енчева, Петя Владимирова - за инициативата им да заведат дело за достъп до информация до протоколите от заседанията на Висшия съдебен съвет. Делото беше спечелено от журналистите и доведе до публичност на самите заседания. Наградата се връчва и за поредицата медийни публикации, отразили успешния съдебен процес.

Васил Чобанов със "Златен ключ"
след церемонията
Димитър Сотиров връчва наградата на Петя Владимирова и Богдана Лазарова

Почетни грамоти получават:

- Красимир Добрев - в-к “Сега”, за статията “Не жалете чиновника – търсете информация”, представяща процедурите по ЗДОИ

- Таня Петрова – в-к “Сега” за двете журналистически разследвания, направени въз основа на документи, получени по закона за достъп до информация: “ Близки до властта фирми ремонтираха училищата” и “Бизнесът с приема в елитните гимназии”

3. Категория: Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Гражданско сдружение “Обществен барометър” – гр. Сливен – за дългогодишно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ за борба с корупцията, водене на съдебни дела за достъп до информация и публикуване на документи, получени по ЗДОИ на интернет страницата си.

Почетни грамоти получават:

- Център на НПО в Разград – за активно използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация с голямо обществено значение

- Районен съюз на потребителите – гр. Хасково


Юрий Иванов получава наградата "Златен ключ" от адв. Александър Кашъмов

4. Категория: Най-добра уеб-страница на организация, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/

Тази година журито не присъжда награда в тази категория, тъй като нито една държавна институция не е развила уеб-страницата си и не може да бъде отличена от останалите.

Почетни грамоти получават:
- Държавна комисия за енергийно и водно регулиране
- Община Стара Загора
- Областен управител Велико Търново

5. Категория: Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Община Кърджали – за максимална прозрачност в работата на институцията и изпълнение на задълженията си по ЗДОИ

Кметът на Кърджали Хасан Азис с наградата "Златен ключ" Директорът на ТДД-Хасково получава почетна грамота от д-р Гергана Жулева

Почетна грамота получава Териториална данъчна дирекция-Хасково – за създадена организация за бързи отговори и обслужване на гражданите по ЗДОИ

6. Категория: Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите по ЗДОИ

Награда ”Златен катинар” се присъжда на Министерски съвет - както старият, така и новият състав – за лошо управление на информацията по време на кризи. За липсата на механизъм и отговорност за навременно уведомяване на населението по време на наводненията в страната през лятото на 2005 г.

Почетна “Срамота” получава Столична общинска администрация за пълната липса на информация за мерките, които се предприемат за справянето на кризата с боклука на София.


"Златен катинар"

7. Категория: Най-абсурдно и смешно решение по заявление за достъп до информация

Награда “Вързан ключ” се присъжда на Министерство на земеделието и горите – за това , че не знаят имената на министрите си за периода 1990-2005 г.

Специалната награда за цялостен принос в областта на достъпа до информация се връчва на журналиста от в-к “Дневник“: Христо Христов. Призът „Златен ключ“ се връчва за разследването по случая Георги Марков, извършено на основата на документи, голяма част от които, получени чрез Закона за достъп до информация и послужили при написването книгата „Убийте Скитник“.

 

28 септември се чества като Международен ден на правото да знам от 2002 г. Тогава в София бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Програма Достъп до Информация е основател и член на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Днес в международната организация членуват близо 90 НПО, международни организации и активисти, застъпници за правото на достъп до информация, а Международният ден на правото да знам се чества по целия свят.

 


Журналистът от в. Дневник със специалната награда

 

Copyright © 2003 Фондация ПДИ sep28@aip-bg.org