Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права.

Правото на достъп до информация е важно условие за открито и отговорно управление.

Правото на достъп до информация е условие за участието на хората в процеса на взимане на решения.


Церемонията 2006

Програма Достъп до Информация връчи годишните награди по повод 28 септември - Международен ден на правото да знам

За четвърти пореден път на церемония в Националния пресклуб на БТА, Програма Достъп до Информация връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация. По този начин ПДИ отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Повече информация можете да намерите и в месечния бюлетин на ПДИ за м. септември, изцяло посветен на отбелязването на Деня на правото да знам.

Журито за 2006 г. опреели следните наградени в седем категории:

1. Категория: Гражданин, най-активно използвал ЗДОИ

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Вилям Попов (на снимката вдясно) – за използването на ЗДОИ при търсене на информация от различни институции (президент, премиер, министри, кметове), за успешното самостоятелно водене на съдебни дела за достъп до информация.

Почетни грамоти получават:

* Пламен Симеонов – използвал ЗДОИ при търсене на информация от Главна прокуратура
* Антон Герджиков – използвал ЗДОИ при търсене на информация от МВнР
* Десислава Раяанова - заради упоритото си търсене на информация, засягаща болните от множествена склероза в България.

2. Категория: Най – добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация

Награда ”Златен ключ” се присъжда на: Генка Шикерова от bTV (на снимката вляво) за последователно използване на ЗДОИ за провеждане на разследването, свързано с незаконното строителство в Несебър и излъчено по bTV.

Почетни грамоти получават:

Катрин Бинбашиева - TV7, за репортажа "Незаконни строежи във вододайната зона на язовир Искър"
* Алексения Димитрова - в-к "24 часа" - за използване на законите за достъп до информация в САЩ и България при подготовка на редица материали във в. "24 часа" и книгата "Войната на шпионите"

3. Категория: Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация.

Награда ”Златен ключ” се присъжда на: Екологично сдружение “За Земята” – за кампанийно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ и водене на съдебни дела за получаване на достъп до екологична информация, свързана с национални проекти като строежа на Летище София, автомагистрала “Люлин”, моста “Видин-Калафат”, Туристически и ски център “Паничище Езерата - връх Кабул”.

Почетни грамоти получават:

* Център на НПО в Разград – за активно използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация с голямо обществено значение
* Екологично сдружение "Зелени балкани"- Пловдив за резултатно използване на ЗДОИ при търсене на екологична информация.

4. Категория: Най-добра уеб-страница на организация, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация

Награда ”Златен ключ” се присъжда на: Община Стралджа http://www.straldja.net

Почетни грамоти получават:

* Община Сливен http://www.sliven.bg/
* Басейнова дирекция Благоевград http://www.wabd.bg/

5. Категория: Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани

Награда ”Златен ключ” се присъжда на: Агенция за държавен вътрешен финансов контрол – за промяна в практиките и постигане на максимална прозрачност в работата на институцията и изпълнение на задълженията си по ЗДОИ. Наградата ще получи правоприемника на АДВФК - Агенцията за държавна финансова инспекция - като пожелание за развитие на положителните практики по предоставяне на информация.

Почетни грамоти получават:

* Басейнова дирекция - ИБР Пловдив
* Областен управител Велико Търново
* Община Тунджа

Наградата бе връчена от Н. Василев, министър на държавната администрация и административната реформа

6. Категория: Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите по ЗДОИ

Награда ”Златен катинар” се присъжда на Министерство на земеделието и горите за замените на земи по черномоерието, вследствие на което държавна земя е преминала в частни ръце на безценица; за отказ на документи, свързани с реституцията на гори в Рила на царското семейство; за отказ на скици, придружени със съответните партиди на имоти, които според заявителите са неправомерно предписани на мини "Бобов дол"; както и за безучастието на регионалните дирекции на министерството при незаконните строежи в Несебър.

Почетна “Срамота” получават:

* Национална здравноосигурителна каса – за това, че са най-осъжданата институция по дела за достъп до обществена информация; за неизпълнението на съдебни решения по дела за достъп до информация; за това, че веднъж вече са носители на негативната награда "Златен катинар", но не само че не са подобрили практиката си, а напротив, влошили са я. В резултат на неоповестяването на решения на УС, пациенти по различни програми за безплатно лечение, търпят дори материални щети.
* Кмета на Несебър за непредоставянето на официални документи, показващи злоупотреби с разпореждането с общински имоти в града

7. Категория: Най-абсурдна практика по предоставяне на информация

Награда “Вързан ключ” се присъжда на Министерство на правосъдието - за неизградена вътрешна организация за предоставяне на информация относно финансирането на неправителствени организации със средства от държавния бюджет. Подробности за случая можете да намерите в месечния бюлетин на ПДИ.

28 септември се чества като Международен ден на правото да знам от 2002 г. Тогава в София бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация е съосновател и член. Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2006 г. става възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Американското правителство, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Програма МАТРА на Министерство на външните работи на Кралство Холандия, както и любезното съдействие на Издателска къща СИЕЛА, Загорка АД и Дамяница АД.

 

Copyright © 2003 Фондация ПДИ sep28@aip-bg.org