пресс


Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права.

Правото на достъп до информация е важно условие за открито и отговорно управление.

Правото на достъп до информация е условие за участието на хората в процеса на взимане на решения.


Ден на правото да знам - 28.09.2010 г.

На 28 септември 2010 г., за осми пореден път, на церемония в Националния пресклуб на БТА, Програма Достъп до Информация връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международният ден на правото да знам. На осмата церемония присъстваха над 100 представители на неправителствени организации, служители от държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на Програма Достъп до Информация.

Тук може да гледате кратки клипчета, отразяващи отделните моменти от церемонията на 28 септември 2010 по връчване на наградите за Деня на правото да знам.

Интервюта с наградените може да прочетете в Месечния информационен бюлетин на ПДИ, брой 9 (81), м. септември 2010.

Видео клиповете от осмата
церемония за връчването на наградите по повод Деня на правото да знам са създадени в рамките на проект „Местните медии и свободата на информация в България”, изпълняван от The Management & Media Academy/Free Voice, Холандия и Програма Достъп до Информация, с финансовата подкрепа на Програма МАТРА на Министерството на външните работи на Кралство Холандия.


Интервю с Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, по повод 28 септември 2010 - Ден на правото да знам

"Гражданин, най-активно използвал правото си на достъп до информация"
.


НПО, най-активно използвало Закона за достъп до обществена информация


Най-добър журналистически материал/кампания за достъп до информацияИнституция, най-добре организирала предоставянето на информация за гражданите


"Катинар" за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ"Вързан ключ" за най-абсурден/смешен случай за достъп до информация

 

 

 

 

Copyright © 2003 Фондация ПДИ sep28@aip-bg.org